Skořicovo jablečné točenky

2. září 2015 v 8:46 | Lucille Daryl |  Recepty
Honí vás mlsná, máte chuť na něco sladkého, ale nemáte čas anebo se vám jednoduše nechce stát hodinu u trouby? Dejte si skořicové točenky. Jistě je každý zná, jsou jednoduché samy o sobě, ale často se do nich dává spoustu zbytečných věcí, jako například tuk. Přitom jdou udělat zdravěji a přesto jsou výborné, takže si je nemusíme vyčítat.

Tento článek neberte vyloženě jako recept, protože to bych se musela stydět a přišla bych si jako ta slečna, která kdysi na blog psala "recept" na nakrájené rajče s bylinkovou solí. Berte to spíš jen jako tip, který osladí vaše dny. Původně jsem to sem dávat nechtěla, takže nemám žádnou pěknou fotku, ale vzhledem k tomu, že mám neustálou chuť psát něco na blog a na svém instagramu jsem si všimla fotky, rozhodla jsem se s vámi podělit. Snad se najde někdo, kdo tento tip uvítá. Jako ilustraci tedy použiji velice nekvalitní fotku z mobilu, snad postačí. Ještě, že mám úchylku si všechno fotit.


Vlastně úplné minimum.

TĚSTO
Mouka (pro klasické hladká, pro zdravější variantu např. špaldová)
Voda
Případně jedno vejce, špetka soli a lžíce octa - záleží na vás

Množství zvolíte podle toho, kolik chcete těsta a točenek. ŽÁDNÝ ROSTLINNÝ TUK NENÍ TŘEBA!

NA NAPLNĚNÍ
Několik jablek
Skořice
Případně trocha cukru

NA OZDOBU
Vlašský nebo jiný ořech(já mám v plánu zkusit i s rozinkou)
Trocha medu



Smícháme ingredience na těsto, které je vesměs skoro stejné, jako na klasický štrůdl. Takže jistě všíchni poznáme jeho správnou konzistenci. Jediný rozdíl je ten, že v něm není žádné máslo ani olej, je to totiž naprosto zbytečné. Pokud nechcete, nemusíte dávat ani vejce, rozdíl nebude tak velký. Sůl a ocet těstu dodají takovou tu typickou chuť, takže špetka od každého snad nikoho nezabije.

Těsto rozválíme na velmi tenkou placku a na jeho prostředek rozprostřeme nastrouhaná jablka, která posypeme skořicí (podle chuti). Případně můžeme nasypat trochu cukru, opět záleží na tom, jak sladké točenky chceme. Já použila trochu kyselejší jablka ze zahrady, tak jsem pro jistotu dala maličko třtinového cukru, v závěru to ale bylo docela zbytečné, jelikož na vrchu bude ještě ořech v medu.

Těsto naplněné jablkem smotáme a nakrájíme na točenky. Vyrovnáme na plech a jako ozdobu a zároveň skvělé doplnění chuti na ně položíme jeden vlašský ořech namočený v medu a dáme na chvilku do trouby. Není třeba je ničím pomazávat, sice nebudou mít úplně zlatavý vzhled, ale na chuti jim to rozhodně neubere. Pekla jsem na 180 stupňů cca 10-15 minut.

Jak vidíte, je to vlastně štrůdl nakrájená na malé šnečky s oříškem navrchu. Nevím, jak vy, ale já vždycky dávala přednost menším zákuskům. Přišly mi chutnější a lákavější, navíc skvěle vypečené. Točenky vám zaberou úplnou chviličku a jsou naprosto výborné, tak proč si je nepřipomenout?
 


Komentáře

1 Just Damien Just Damien | Web | 2. září 2015 v 10:25 | Reagovat

Vyzerá to veľmi chutne :P Obzvlášť teraz, keď ma chytá hlad.

2 Anie Anie | Web | 2. září 2015 v 10:36 | Reagovat

Zrovna jsem přemýšlela, jak zlikvidovat ty hromady jablek :) Určitě vyzkouším, vypadá to skvěle !!

3 Sakura Minamino / Tweedledee Sakura Minamino / Tweedledee | E-mail | Web | 2. září 2015 v 10:43 | Reagovat

Vidíš, slané šneky dělám, ale na sladko mě to nikdy ani nenapadlo, takže díky za tip. :)

4 Kalypsó Kalypsó | E-mail | Web | 2. září 2015 v 11:44 | Reagovat

To vypadá hodně chutně! A jednoduše...rozhodně vyzkouším :)

5 baji baji | E-mail | 2. září 2015 v 14:19 | Reagovat

Recept mám opsaný a na chalupě vyzkouším. Mám ráda jednoduché moučniky.
díky za něj.

6 Lisi Lisi | Web | 2. září 2015 v 15:46 | Reagovat

Já bych to receptem nazvala. Zvlášť když si vyráběla těsto, které se dá koupit. Takže to máš určitě o to ještě zdravější.

7 Sonča Sonča | E-mail | Web | 2. září 2015 v 21:15 | Reagovat

Mmmmm .. vypadá to skvěle.. škoda, že si to nemůžu udělat na intru.. ale o víkendu to hned doma vyzkouším.. :)

8 Nancy Nancy | Web | 6. října 2016 v 11:30 | Reagovat

yes, to vyzera dobre.... a hlavne rychlo :D dik, ze si to sem hodila. v najblizsich dnoch to vyskusam :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama