Pohankový perník

16. prosince 2015 v 10:02 | Lucille Daryl |  Recepty

Je libo zdravý, ale přesto chutný perník? Nemusíte používat bílou mouku, tuk a dokonce ani mléko.



20 dkg pohankové mouky
2 lžíce kokosového oleje
1 vejce
sklenička vody
2 lžíce medu
1 lžíce třtinového cukru
kakao dle chuti
perníkové koření
rovná lžička sody

Nebude moc sladký, takže pokud máte rádi sladší, dejte víc cukru/medu.

Použila jsem kulatou vánoční formu s průměrem cca 22 cm, takže si dávku zvyšte, pokud máte větší formu.


Není nic jednoduššího, než perník! Na celou přípravu nám postačí jen větší mísa, do které dáme 20 dkg pohankové mouky, přidáme jedno vejce, kokosový olej, cukr+med, sklenku vody a důkladně promícháme. Dle chuti přidáme kakao (alespoň pro zbarvení), perníkové koření a rovnou kávovou lžičku sody. Znovu zamícháme, ochutnáme, zda je to ochucené podle našich představ, nalijeme do formy a dáme péct. Já pekla pouhých 15 minut na 180 stupňů.


TIP: Pohanka je dost aromatická, takže perník bude mít trochu typickou pohankovou "pachuť". Pokud vám to nebude chutnat, zkuste ho promazat domácí marmeládou nebo si k němu vemte sklenku mléka. Mně osobně chutnal i samotný, ale s jahodovým sójovým mlíčkem jsem si na něm pochutnala ještě víc!
 


Komentáře

1 Rock-Lee13 Rock-Lee13 | Web | 16. prosince 2015 v 14:38 | Reagovat

Ten perník vypadá chutně a zajímavě.

2 Zdebra Zdebra | Web | 16. prosince 2015 v 15:48 | Reagovat

To bych mohla vyzkoušet. Dík za inspiraci. :)

3 retrofeeling retrofeeling | Web | 16. prosince 2015 v 20:32 | Reagovat

Uvítala bych i rozměr plechu/formy, abych věděla, na kolik to vyjde :-) Jinak vypadá skvěle, já bych nedávala cukr žádný, spíš ovoce a snad i stévii :-)

4 Lucille Daryl Lucille Daryl | Web | 17. prosince 2015 v 12:37 | Reagovat

[3]: Však je napsaný hned pod seznamem ingrediencí. ;) A budiž - však si to každý může předělat podle svého. Když má někdo chuť na perník ovocný, proč ne. Já chtěla typický "perníkový perník", ovoce by jeho klasickou chuť změnilo.

5 Sofie Sofie | 18. prosince 2015 v 6:22 | Reagovat

Bezva, Luci, jsem moc ráda, že se tu vyskytl nějaký ten recept bez lepku, konečně ho budu moc vyzkoušet. :) Vždycky koukám, jak to máš na těch fotkách perfektně nazdobené.

6 Sakura Minamino / Tweedledee Sakura Minamino / Tweedledee | E-mail | Web | 18. prosince 2015 v 12:26 | Reagovat

Vypadá moc dobře. :3

7 Anie Anie | Web | 24. března 2016 v 21:57 | Reagovat

Vypadá dobře :) určitě zkusím

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama