Veganský "tvarohový" dezert

13. října 2016 v 17:00 | Lucille Daryl |  Recepty

S přechodem na veganstní mi v hlavě problikly pouze dvě věci, u kterých mi zářil červený vykřičník. Ne, nebylo to maso a dokonce to nebyl ani můj milovaný tvaroh. Maso je totiž samo o sobě dosti nechutné a bez chuti (za veškerou tu výtečnou chuť může koření a typ úpravy, nebo vám snad chutná jen tak uvařené, bez dochucení?) a tvarohu jsem se chtěla vzdát už dávno předtím, jelikož jsem věděla, že vůbec neprospívá mému zažívání a zdraví celkově. I přesto jsem si ale vzpomněla na něco, co mi bude chybět.



Tou první věcí je cukroví. Na Vánoce je prostě cukroví něco, co si nedokážu odpustit. A neodpustila jsem si ho ani loni, ačkoli jsem se už víceméně dala na zdravou stravu. Prostě jsem si ho občas dopřála. A následně se za to hrozně nenáviděla, protože to nikdy nezůstalo u jednoho kousku, ale spíše u jedné krabičky. Bylo mi pak těžko a přišla jsem si jako Fiona. A navíc to bylo tak neskutečně sladké! Po té době bez bílého cukru si člověk odvykne a najednou mu to všechno přijde hrozně hnusně přeslazené. Ale na cukr si člověk zase rychle zvykne, takže je lepší to nepřehánět. Tento vykřičník jsem tedy vyřešila tak, že si zkrátka budu muset upéct nějaké veganské alternativy, které jistě budou chutnat stejně dobře, ne-li lépe. Je to jen o tom udělat si čas a být vynalézavý, nebo si zkrátka najít recepty a nebýt líný nahradit klasické suroviny. Protože nahradit lze skutečně vše a v závěru to může chutnat úplně stejně. A nakonec jsem vlastně ráda, že mám pořádný důvod se té kalorické bombě letos vyhnout.

Další vykřičník byl můj tvarohový dezert, který jsem si zkrátka hrozně zamilovala a mohla bych ho jíst neustále. Vážně. Kdysi jsem tu na něj psala i recept. Tady. Při představě na žádné jiné jídlo mi smutno nebylo, ale tohohle výtečnýho dezertu jsem se prostě vzdát nechtěla. Ale proč bych taky musela?

Záchranou je totiž tofu tvaroh. Abych pravdu řekla, tofu tvaroh mi samotný tvaroh rozhodně nenahradí, protože samotný má prostě hnusnou pachuť a s chutí tvarohu to nemá co dělat. Konzistence ale odpovídá a když se zapeče s ostatními surovinami, nic nepoznáte. Opravdu. Ten dezert chutná naprosto stejně.

Takže vám, milí čtenáři, přináším vytuněnou veganskou verzi, která je chuťově stejně výtečná a časově stejně nenáročná. Dezert je hotový raz dva.

Na menší zapékací mísu (25x12cm)

100g jemných ovesných vloček
1 balení Tofu natural
1 šálek rostlinného mléka
40 g kokosu
1 Banán
1 malá miska ovoce dle chuti
1 čl jedné sody
sladidlo dle chuti
Voda

Nejprve si připravíme tofu tvaroh. Tofu natural stačí rozmixovat s cca jedním šálkem rostlinného mléka. Přilívejte pomalu postupně podle konzistence. Měla by být taková krémová - ani moc řídká, ani moc hustá. Zkrátka tak akorát. Pokud nemáte v plánu tofu tvaroh jíst samotný, nemusíte tuto směs ničím sladit.

Do mísy si dáme 100g ovesných vloček, přimícháme tofu tvaroh, sladidlo dle výběru (třtinový cukr, kokosový cukr, datlový sirup, sirup z agáve) a rozmícháme. Postupně přilíváme vodu, aby se směs spojila a vytvořila těsto. Konzistence by měla být opět tak akorát - rozhodně to nebude tuhé, ale ani řídké jako těsto na palačinky. Poté do těsta vmícháme na malé kousky nakrájený banán a ovoce. Já tento dezert nejradši dělám s lesními plody nebo se samotnými borůvkami. V létě jsme ho ale často pekli i s jahodami, ten naopak nejvíce chutnal příteli. Banán ale dávám rozhodně vždy. Poté přimícháme kokos, lžičku jedlé sody a důkladně promícháme. Do zapékací misky dáme pečící papír a nalijeme do ní těsto. Já na vrch sypu ještě trošku kokosu, aby se pěkně vypekl.

Pečeme cca 20-30 minut na 200°. Záleží na vaší troubě, každá to má trošku jinak. Zkrátka až se začne navrchu tvořit jemná krustička a kokos bude lehce zlatý, dezert by měl být hotový.
Můžete si všimnout, že jsem v dezertu ničím nenahradila vejce. I přesto, že ho úplně vynechávám, dezert drží pohromadě. Pokud ale chcete mít jistotu, můžete ho nahradit lněnými nebo chia semínky s vodou, nebo vanilkovou hraškou (s tou ale já osobně moc dobré zkušenosti nemám, ačkoli má vejce nahrazovat). Koneckonců, i kdyby se vám dezert nespojil, stejně ho sníte z té zapékací mísy jen tak lžičkou, on je tak totiž stejně nejlepší - zvlášť, když je ještě teplý! Ale já ho peču většinou večer na snídani, takže mi přes noc v lednici krásně ztuhne.

TIP: A pokud budete mít náladu se hodně rozmazlovat, potřete si ho arašídovým máslem a přikusujte k němu ještě čerstvý banán - 100% požitek zaručen!

PS: pokud budete mít dezert jako hlavní denní chod, tzn. snídani, jsou to dvě nutrčině vyvážené porce. Takže ano, můžete spořádat celou tu velkou polovinu!

PS2: Za tu odfláknutou fotku se omlouvám, ale já měla hlad a neměla vůbec čas něco aranžovat, tudíž jsem si řekla, že ilustračně bude stačit toto a nějak hezky dezert vyfotím příště, až ho budu péct znovu. :D
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama