"Smetanový" dýňový koláč

4. listopadu 2016 v 14:00 | Lucille Daryl |  Recepty

Dýňový americký smetanový koláč je prostě typickou Halloweenskou pochoutkou. A já vím, že Halloween je pryč, ale jelikož jsem ho pekla letos poprvé na naší sešlost, nestihla jsem ho zveřejnit včas. Ale pokud vám doma zbyla nějaká dýně, můžete si ho upéct i teď, vždyť podzim ještě neskončil! Full vegan.



Na klasickou koláčovou formu

KORPUS:
200g ovesné mouky + šálek špaldové mouky
třtinový cukr/jiné sladidlo dle chuti
lžíce chia semínek + 2-3 lžíce vody
2 ČL sody
Voda

NÁPLŇ:
Miska dýně
třtinový cukr/jiné sladidlo dle chuti
dýňové koření (mletá skořice, zázvor, muškátový oříšek, hřebíček, nové koření
200 ml rýžové smetany (např. DM Bio)
šálek vlašských ořechů
lžíce perníkového koření
Guma guar

Jako první si dáme vařit vydlabaný vnitřek dýně. Množství vám bohužel neřeknu na gramy, neboť jsem ji nevážila, ale byla to plná střední miska. Do hrnce dáme nejdříve dýňovou směs a až poté nalijeme vodu - nedáváme ji moc, ale tak, aby byla směs tak akorát ponořená. Do hrnce přisypeme cukr (nebo jiné sladidlo) podle vlastního uvážení a chuti (zkrátka někdo sladí hodně, někdo málo) a dýňové koření. Jsou to cca 3 PL lžíce mleté skořice, 1 ČL mletého muškátového oříšku, 1/2 ČL mletého nového koření, 1/2 ČL mletého zázvoru, a 1/2 ČL hřebíčku. Zde opět záleží na vašich konkrétních chutích, proto povařené dýňové pyré ochutnejte a případně dokořeňte dle vlastní chuti. Vaříme cca 15 minut.

Mezitím máme čas udělat si těsto. Nejprve si lžíci chia semínek dáme do vody (cca 2-3 polévkové lžíce) a necháme chviličku nabobtnat. Chia semínka nám nahradí vejce a spojí těsto. 200g ovesné mouky nasypeme do mísy, přimícháme trochu cukru (dle chuti, pokud vám stačí sladká náplň, nemusíte těsto sladit vůbec), cca dvě čajové lžičky sody a nabobtnané chia semínka. Vše spolu zamícháme a přidáme trochu vody. Přilíváme pomalu, aby vzniklo husté těsto, se kterým lze manipulovat. Nepůjde vyválet, bude dost lepivé, ale mělo by jít snadno vzít do rukou a přendat na pečícím papírem vystlanou koláčovou formu. Těsto budeme rozprostírat do formy a lze to udělat velmi jednoduše. Stačí si na vrch těsta nasypat trochu špaldové mouky a pomalu rozprostírat. Díky mouce těsto z vrchu nebude už vůbec lepit, tudíž nám půjde snadno rozprostřít, zatímco zespoda zůstane stále velmi lepivé a tak ho půjde krásně nahnat až do okrajů formy, aniž byste ho museli válet válečkem.

Poté přecedíme uvařenou dýňovou směs a dáme do misky, do které přisypeme šálek vlašských ořechů a nalijeme rýžovou smetanu. Vše spolu rozmixujeme ponorným mixérem. Případně přidáme ještě trochu sladidla (záleží na vaší chuti) a nebo další koření. Mně přišla chuť stále taková málo výrazná a protože jsem milovník i perníkového koření, přidala jsem cca lžíci. Do rozmixované směsi přidáme asi jednu až dvě čajovou lžičku guarové gumy, důkladně promícháme a necháme chvíli stát. Směs nám trochu ztuhne. Poté ji nalijeme na rozprostřené těsto do koláčové formy a můžeme dát péct. Pečeme asi 30 minut, záleží na vaší troubě. Hotový koláč poznáte podle zlatavých okrajů, neboť náplň bude stále tekutější formy. V lednici ale lehce ztuhne a půjde naprosto perfektně krájet a porcovat.

Já jsem na americký smetanový dýňový koláč měla hroznou chuť a jsem ráda, že jsem se do něj pustila, neboť mi hrozitánsky zachutnal! Ten můj nebyl příliš sladký, neboť jsem si na cukr dost odvykla, ale i tak mi přišel perfektní. Rozhodně ho doporučuji všem milovníkům dýně a všemožných "podzimně chutnajících" dobrot. Já jsem byla maximálně spokojená jak s jeho chutí, tak jeho vzhledem. Recept jsem si totiž splácala sama ve své hlavě a i přesto vyšel přesně podle mých plánů a představ. Přemýšlím, že si sama ještě jeden upeču, jelikož mi tu zůstala jedna malá hokaidó dýnička na ocet. ^^
 


Komentáře

1 Sakura Minamino / Tweedledee Sakura Minamino / Tweedledee | E-mail | Web | 4. listopadu 2016 v 17:40 | Reagovat

Tenhle typ jsem ještě nikdy nezkoušela, vždycky jenom buď takový jakoby biskupský chlebíček nebo takový, kdy se do dýně dávají ještě jablka a sušené švestky a navrch mandle, takže díky za tip. :3

2 Melanie Melanie | Web | 12. listopadu 2016 v 13:17 | Reagovat

Děkuji moc za recept, letos už dýně nemám, ale příští rok to určitě vyzkouším, vypadá to super. :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama