Ochutnáno! ~ 6

25. května 2017 v 10:52 | Lucirä |  Ochutnáno!
Jaké další novinky jsem ochutnala? Aneb veganská inspirace pošesté...

Ljutenica z Bulharska
Pikantní zeleninová směs

Složení: cizrna 57%, řepkový olej, smažená cibule 14%, voda, rostlinná bílkovina, jedlá sůl, římský kmín.

Najít veganskou omáčku ve sklenici není vůbec těžké. Je jich spousty. Spousty z nich ale také obsahují zbytečné množství modifikovaného kukuřičného škrobu a spoustu cukru. Tahle ale ne! Je jemně pikantní, opravdu tak akorát, a i když nejsem moc omáčková (jen pokud se jedná o těstoviny, které mám na talíři ale jen vzácně), téhle jsem neodolala. Sice mi bylo jasné, že přímo na těstoviny to asi nebude, něco mě na ní hrozně zaujalo. Na etiketě se píše, že je vhodná například na topinky. A tak jsem si ji také na topinku zkusila dát. A tam přišlo to zklamání, po kterém ovšem přišlo naprosté nadšení. Že to nedává smysl? Hned to vysvětlím. Vůbec to nechutnalo jako směs na topinky. ALE chutnalo to jako lečo, které jsem jako malá a všežravá absolutně zbožňovala. Takže vegani, jestli jste měli rádi lečo (a jste líní jako já na dělání omáček po domácku), kupte si sojový párky, chleba a zaručuji vašim chuťovým buňkám, že budou potěšeny! Na tenhle zázrak jsem narazila úplnou náhodou v Penny (kam chodím jen pro bílé tofu a cizrnu), zda ho mají i někde jinde, to netuším. Nicméně určitě u mě nebyl naposledy. Je to opravdu mňamka bez zbytečných konzervantů s plnou zeleninovou chutí vhodná pro uspěchané dny.

.

Seitan special
pšeničná bílkovina

Složení: Pšeničná mouka, sojová omáčka shoyu, slunečnicový olej, směs koření, mořská sůl

Seitan zná asi každý vegan. Já, abych se přiznala, jsem do nedávna ochutnala jen ten natural, který jsem si sama okořenila, namočila v sójovce a upekla. Chutnal mi, nicméně konzistence po upečení byla až moc chlebová. Tenhle jsem proto zkusila hodit na pánev do zeleninové směsi a konzistencí mi sedl podstatně více a opravdu bych se toho užrala. Co se týče chuti, chutnal dost podobně, jako mnou ochucený natural, jen ho zkrátka nemusíte dochucovat sami a můžete rovnou baštit.


.

Mouka amarantová
Složení: 100% amarant

Zkouším teď všemožné bezlepkové mouky a tak jsem se rozhodla zkusit i amarantovou. Amarant jsem měla dvakrát v životě - jednou vařený, jako přílohu, a vůbec mi nechutnal. Podruhé byl pufovaný, a i když ten nemá výraznou chuť, vadí mi jeho vůně. Nevím, co jsem si myslela, když jsem tedy kupovala tuhle mouku, ale asi jsem se zkrátka musela přesvědčit dotřetice. Amarant mi nechutná a s 99% pravděpodobností ani nikdy nebude. Dělala jsem z ní naštěstí jen lívance, takže jeho výrazná vůně a chuť šla přebít tím, co jsem dala navrch, ale obávám se, že podruhé už pro tenhle pytlík využití nenajdu... Pokud ovšem máte nějaké tipy a víte o něčem, co je z amarantové mouky dobré i pro někoho, komu tahle surovina vyloženě smrdí, sem s nimi! :-D


.

Veganská pomazánka brokolicová s dýňovými semínky
Veganská zeleninová pomazánka

Složení: voda, brokolice 23%, řepkový olej, dýňová semínka, 15% hrachová bílkovina, vláknina, škrob, jedlá sůl, kvasničný extrakt, koření, glukóza

V minulém článku jsem psala o pomazánce se sušenými rajčaty a slunečnicovými semínky. Ze stejné řady je i tahle brokolicová s dýňovými, která má pochopitelně zase zcela jinou chuť, ale stejně příjemnou a snadno roztíratelnou konzistenci. Mně osobně poprvé tahle moc nenadchla, ale po čase jsem si ji koupila podruhé a zjistila jsem, že vlastně chutná dost dobře. Jen mi tak úplně nevoní, cítím z ní prostě takový "nakyslý" nádech. A to brokolici vážně, vážně, VÁŽNĚ miluji. Chuť už ale vůbec kyselá není a rozetřená na pečivu chutná stejně dobře, jako třeba se syrovou mrkví. A narozdíl od té se sušenými rajčaty není tak nesnesitelně slaná. Přesto bych si ji ale nekoupila na základě toho, že mám na ni obrovskou chuť.. Spíš je takovou záchranou, když žádná jiná není po ruce. Dlouho jsem pátrala po tom, od které je vlastně značky, neboť většinou kelímek vyhodím dřív, než si to stihnu přečíst. Tentokrát se ale zadařilo. Vyrábí ji firma Alimpex a já ji kupuji v Jednotě.

.

Klaso jemné
Polotovar z obilné bílkoviny

Složení:

Jestliže nemáte zrovna chuť na trojici nejoblíbenějších veganských "flákot", jako je tofu, tempeh, nebo seitan, máme tu ještě klaso, které splní účel jak po stránce nutriční, z hlediska bílkovinné složky vašeho oběda, tak po stránce chuti, neboť se jedná o další "náhražku masa". Zkrátka když máte chuť si k příloze kromě zeleniny dát ještě nějakou tu flákotku. Už jsem v jednom z minulých článků psala o Klaso klobáse, ale firma SunFood toho dělá poměrně víc - můžete se podívat tady: http://www.klaso.cz/. Já zatím ochutnala právě jen tu klobásu, která mi moc chutná i za studena, a tentokrát i Klaso jemné, které má velmi podobnou chuť - snad jen není tak kořeněné, a proto se hodí prakticky do všeho. Já si ho ráda přidávám do zeleninové pánvce s cizrnou. Většinou si udělám na pánvci cibulku, žampiony, přidám klaso, osolím himalajskou solí a výbornou maďarskou paprikou a klaso snadno pojme všechny chuti a vznikne opravdu lahůdka. Pak přidávám zeleninu, cizrnu a chviličku restuji nebo dusím. Jde nakrájet na kolečka, drobné kousíčky, nudličky.. Opravdu se hodí k čemukoli a vřele ho doporučuji. Chuť bych rozhodně k žádnému masu nepřirovnala a strukturou připomíná takový hodně pevný něco-jako-párek, ale chutí je to takové jedinečné a typické, těžko popsatelné. Zkrátka budete muset vyzkoušet sami. :-)

.

SUNFOOD - Tofu lahůdka
Rostlinná pomazánka

Složení: Tofu (70%), směs koření, slunečnicový olej, shoyu, mořská sůl.

Na tuhle pomazánku jste už pravděpodobně narazili. Mají ji nejen ve zdravých výživách, ale i v řetězcích jako je třeba Globus nebo Albert. Já jsem si ji kupovala už kdysi dávno, bylo to tuším ještě nějakou dobu předtím, než jsem přešla na veganskou stravu. Za tu dlouhou dobu jsem už zapomněla, jak chutnala a zda mi vůbec chutnala. Ale kdysi jsem jedla jednu v takovémhle balení a byla jsem z ní nadšená, a nedávno jsem si ji tak prohlížela v Globusu a říkám si, zda to nebyla ona? Ty pomazánky všechny vypadají tak podobně, že už v tom má člověk hokej. Dobrá zpráva je, že je to opravdu ona. Ta pomazánka, která mě kdysi opravdu nadchla. Chutná jako nějaký šunkový sýr nebo šunková pěna - a na té jsem jako malá ujížděla. Dost mi chutí připomíná i jednu Patifu (myslím, že delikates). Za mě je to jedna z nejlepších veganských pomazánek, kterou jsem doposud jedla. Má výraznou chuť, zároveň není vůbec přesolená a konzistence je hrozně lahodná. Narozdíl od jiných má i mnohem zajímavější nutriční hodnoty. "Problém" všech pomazánek je vysoký podíl tuků, protože obsahují spoustu (převážně řepkového) oleje. Tahle má díky sóje (tofu) větší podíl bílkovin, což je vždycky fajn. A cena? Ta nestojí za řeč. U téhle zůstávám a už na ní jen tak nezapomenu!

.

SUNFOOD - Lahůdka Cizrnová
Rostlinná pomazánka

Složení: Tofu (70%), směs koření, slunečnicový olej, shoyu, mořská sůl.

Za to tahle byla úplným zklamáním. Očekávala jsem něco jako hummus, vždyť je to pomazánka z cizrny. Ale nechutnala ani zdaleka jako hummus a ani jako samotná cizrna. Konzistence byla dost bídná, taková hrudkovitá, nevábná a opravdu nedobrá. Chuť na tom byla snad ještě hůř. Nechutnala mi vůbec nijak, nedokážu tu chuť k ničemu přiřadit a nedokážu si ji představit na ničem. Málokdy se stává, že mi něco opravdu tak hrozně moc nechutná, že nejsem schopna to dojíst, ale tahle prostě letí do koše. Za mě úplný propadák.

.

Albert Veggie - Bio pomazánka s rajčaty a olivami
Rostlinná pomazánka

Složení: rajčata (24%), sojové boby, voda, slunečnicový olej, černé olivy (4%)

Často píšu, že si pomazánky kupuji jen jednou za čas, a tentokrát je to už třetí, takže chápu, že to vypadá jinak. Ale vážně jsou dny, kdy žádnou po ruce nemám. A když už nějakou koupím, tak mi dlouho trvá, než ji spořádám. A většinou mi s tím nakonec stejně musí pomoct přítel, když přijede na víkend. I tak ráda zkouším nové, a tuhle jsem ulovila zlevněnou, tak jsem si ji vzala. Od řady Albert Veggie mám ráda rajčatovou s bazalkou, o něco méně pak zeleninovou a s fazolemi. Tahle ale nevypadala špatně, tak jsem ji za tu zlevněnou cenu koupila. Po pravdě, napoprvé mi chuť přišla úplně nijaká, nevýrazná a nezajímavá. Olivy moc nemusím, tak jsem byla na chuť zvědavá (třeba by mi mohli v pomazánce zachutnat, kdo ví?), ale tady jsem je opravdu vůbec necítila. No a když jsem si ji šla dát další den znovu, byla jsem překvapená, jak mi chutnala. A chuť oliv jsem v ní cítila velmi zřetelně a dokonce mi to moc chutnalo. Takže tahle pomazánka je asi nějaká záhadná, každopádně i napotřetí stále chutnala a pokud máte rádi olivy, nejspíš zklamaní vůbec nebudete. :-)
.

Racio - Free Style


pečené brambory s kmínem (pufované bramborové chlebíčky)
Složení: Rýže 80 %, rostlinný olej (řepkový bezerukový), jedlá sůl, rajčatový prášek 1,2 %, rýžová mouka, dextróza, česnekový prášek, bylinky (bazalka 0,2 %, oregano, petržel), cibulový prášek, kvasnicový extrakt, kyselina (kyselina citronová), paprikový extrakt, aroma, bazalkový extrakt, emulgátor (slunečnicový lecitin), rozmarýnový extrakt.

rajče a bazalka (pufované rýžové chlebíčky)
Složení: Bramborová složka 97 % (bramborový škrob, bramborový granulát, bramborové vločky), jedlá sůl, kmín 0,7 %, sušená cibule, římský kmín, anýz, emulgátor (E322 - slunečnicový lecitin).

No a na závěr jedna slaná, náhodně veganská mlska - pufovaná kolečka Free Style od značky Racio. Dělají se čtyři příchutě, z toho tyto dvě jsou veganské. Ty s rajčaty a bazalkou jsou rýžová, zatímco brambory s kmínem jsou z bramborového škrobu. Rozhodně neříkám, že se jedná o nějakou zdravou věc, kterou je třeba se ládovat od rána do večera - to rozhodně ne. Zároveň je to ale takové menší zlo, když vás honí mlsná. Mě třeba nedávno honila mlsná na ochucené nachos, které si koupil přítel, ale po ochutnání mě akorát štípala celá pusa od té slané chuti. U těhlech chlebíčků se mi to nestane, protože nejsou tak agresivně slané a přesto je jejich příchuť plná a skvělá. Opravdu mi obě příchutě chutnaly. Jedná se tedy o takovou neškodnou svačinku, třeba když spěcháte a nestíháte. :-)
 


Komentáře

1 Eliss | Web | 25. května 2017 v 15:04 | Reagovat

Tak tohle není můj šálek čaje, nedávno jsem si ve zdravé výživě koupila Raw tyčinku a vůbec mi nechutnala :(

2 Kelly | Web | 26. května 2017 v 7:05 | Reagovat

[1]: To je jak říct "pustila jsem si film a vůbec se mi nelíbil". :D Chce to vyzkoušet různé žánry. Takže možná zkusit jinou příchuť...?

3 Lucirä | 26. května 2017 v 9:47 | Reagovat

... A taky ne všechno ze zdravé výživy chutná jako raw tyčinka. :-D

4 Atheira | Web | 26. května 2017 v 19:41 | Reagovat

To jí prostě nemůžete přiznat, že všechno veg jídlo chutná jako raw tyčky? Třeba ta omáčka... Kdyby v tom bývalo nebylo tolik datlí, vynikla by ta papája a lískáče. :(

5 M. | 29. května 2017 v 13:34 | Reagovat

Nejsem sice vegan, jen pouhý vegetarián, ale i tak mi tyhle články přijdou vhod. Člověk se dozví, jaké všechny lahůdky jsou na trhu. Vůbec jsem třeba nevěděla o klasu, omáčka mě hrozně zaujala, takže jakmile dopíšu komentář, tak hodlám googlit, kde všude ji sehnat, protože Penny zrovna u nás nemáme. Co se týče pomazánek: Tofu pomazánku jsem viděla, ale nějak jsem neměla odvahu ji zkusit. Ovšem když píšeš, že je dobrá, tak si ji asi fakt koupím. Brokolocivou jsem teda koupila minulý týden a zatím mě nijak nezaujala. A co se týče "Albert veggie", tu jsi kupovala v supermarketu nebo hypermarketu? Do Alberta chodím poměrně často, ale nikdy jsem tam snad nic takového neviděla. =)

6 Lucirä | 30. května 2017 v 12:34 | Reagovat

[5]: To ráda slyším, že jsou někomu tyhle články skutečně užitečné. :-) Alberťácký pomazánky jsou z hypermarketu.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama