Ovesné dýňové lívance

1. října 2017 v 17:47 | Lucirä |  Recepty
Na 6 malých lívanečků budeme potřebovat:

• 1 šálek ovesné mouky
• 1/2 šálku dýňového pyré
• 1/4 šálku sojového mléka
• 1/2 lžičky dýňového koření
• 1 lžičku jablečného octa
• 1/2 lžičky jedlé sody
• 1 lžičku chia semínek
• kousky čokolády
• vodu

Na toping doporučuji:

• vlašské ořechy
• arašídové máslo
• kokos
• banán
• dýňový sirup

Lívance mám moc ráda, nejradši ty ovesné. A protože je sezóna dýní a ty já moc miluju, bylo na čase zkusit dýňové lívance, které jsem nikdy předtím nedělala. Chutí jsem byla naprosto nadšená a určitě si je ráda udělám znovu (a ne jednou!)



Jdeme na to...

- Do mísy nasypeme ovesnou mouku (pokud nemáme, rozemeleme ovesné vločky, ale možná postačí i jemné - ovšem lívanečky nebudou tak úžasně hladké a nadýchané), dýňové koření, chia semínka.
- Dýňové pyré přidáme do šálku s mlékem, ve kterém se nám bude snadněji míchat metličkou, a poté vzniklou směs přilijeme do mouky. Přidáme lžičku jablečného octa, na kousíčky nakrájenou čokoládu a pořádně promícháme metličkou.
- Směs bude velmi hustá, takže přidáme ještě cca 1 šálek vody - dle konzistence. Těsto by mělo být takové hutné, aby z něj šly lívance na pánvi snadno tvarovat. Nesmí být tekuté. Podobá se těstu na muffiny.
- Pokud sladíte, přidejte sladidlo dle vlastního výběru. Mně stačí sladký toping.
- Nakonec v těstě rozmícháme lžičku jedlé sody a necháme chvíli odležet. Já nechala odležet asi 10 minut a s těstem se pak moc pěkně pracovalo.
- Pánev vytřeme kokosovým olejem pomocí papírového ubrousku, chviličku počkáme, než se rozpálí, a lžící nabíráme těsto a tvarujeme lívance. Protože těsto není řídké, jde to velmi snadno. Lívanec necháme z každé strany opéct pár minut.

- Na vrch si můžete dát, co chcete. Já mám na lívancích ráda banán a kokos s vlašskými ořechy, což se mi k těmto dýňovým hodilo ještě o chlup víc, než k normálním. Přidala jsem ještě trošičku arašídového másla a celé to zakápla dýňovým sirupem.

- Lívance byly ovšem výborné i jen tak samotné, a ty kousíčky roztékající se čokolády... Mňam! Přeji dobrou chuť.


Jak na dýňové pyré?
Hokaido dýni opláchneme, rozkrojíme na půl, vydlabeme dužinu se semínky, která je uprostřed a položíme "hlavou dolů" na plech vystlaný pečícím papírem. Pečeme cca hodinu. Hotovou dýni poznáme tím, že jde celá snadno propíchnout vidličkou. Po upečení počkáme, až trochu vychladne, a celý vnitřek pomocí lžíce vydlabeme.
Dýni rozmixujeme ponorným mixérem - a pokud je až moc hutná, přidáváme vodu, dokud nevznikne krémová směs.
Nakonec ji dáme do sklenic a vychladlou můžeme uchovat v lednici cca 3 dny, v mrazáku 3 týdny.

Jak na dýňové koření?
Dýňové koření je směsí aromatických koření, a protože na podzim z dýně peču hodně, rozhodla jsem se si tuto směs vyrobit a sesypat do skleničky, pro snadnější a pohodlnější pečení.

Na jednu skleničku potřebujeme:

• 5 lžící skořice
• 3 lžíce mletého zázvoru
• 3 lžičky drceného hřebíčku
• 1 lžičku kardamomu
• 1 lžičku muškátového květu
• vanilku (vanilkový cukr, vanilkový lusk)

Vše smícháme dohromady. Já měla zbytek bio vanilkového cukru, který jsem do koření nasypala (byla to opravdu jen troška), a tak jsem do celé sklenice zavřela ještě celý vanilkový lusk, který směs příjemně provoní.
Musím se ale přiznat, že se mi do skleničky ještě trochu vešlo, a tak jsem nakonec dosypávala koření ještě od oka. Tohle je ale takový ten poměrový základ, ze kterého jsem vycházela.


Jak na dýňový sirup?
Na dvě skleničky potřebujeme:

• hrnek vody
• 3/4 hrnku třtinového cukru
• 1 lžičku dýňového koření
• 3-4 lžíce dýňového pyré

Do malého hrnce dáme vařit vodu. Do vařící se vody přisypeme třtinový cukr a vaříme cca 5 minut, dokud se nerozpustí. Potom přisypeme lžičku dýňového koření a 3-4 vrchovaté lžíce dýňového pyré. Mícháme metličkou a vaříme asi dalších 5 minut. Sirup krásně zhoustne. Poté ho přecedíme přes cedník a nalijeme do sklenic.
Vychladlý uchováváme v lednici, kde by měl vydržet až 3 týdny.
 


Komentáře

1 Magicmax | Web | 1. října 2017 v 17:58 | Reagovat

Máte to opravdu krásně napsané a zpracované. :) Jste ta z kvalitnější části Blog.cz. Ne-li té nejkvalitnější. :) Opravdu se mi recept na ovesné dýnové lívance líbí a hlavně vaše zpracování článku.
S pozdravem Magicmax

2 nutriezpardubic | Web | 1. října 2017 v 18:40 | Reagovat

Článek jako na zavolanou. Nutně potřebuju zlikvidovat dýni a polévku už nechci (jediné, co zatím umím). Ten dýňový sirup vypadá zajímavě, tak to zkusím. A nemáte v záloze ještě nějaké zajímavé dýňové recepty?

3 Sakura Minamino / Tweedledee | E-mail | Web | 1. října 2017 v 19:09 | Reagovat

Tak jo, jsem po večeři a mám hlad.
Letos se na výrobu dýňového koření konečně chystám taky a mám v plánu po letech spáchat takový dýňový chlebíček. :3

4 Joina | Web | 1. října 2017 v 19:31 | Reagovat

Vypadá to hodně lákavě. Udělala bych si to moc ráda, ale až na ty chia semínky.
Dýňové koření se hodí i najiné dobré věci :)

5 lucilestrange | Web | 1. října 2017 v 19:33 | Reagovat

[1]: Mockrát děkuju za tak milý komentář. :-)

[2]: Tak to jsem ráda, určitě zkuste. :-) No, dýně je skvělá pečená na kostičky se solí, pepřem a třeba červenou paprikou - chutná skoro jako batáty a je to moc dobré. A taky na mě na ráno čeká bezlepková dýňová buchta, která ovšem byla jen takovým pokusem - tak pokud bude poživatelná, objeví se tu recept i na ní. A v záloze toho mám na vyzkoušení ještě pár, tak snad se k tomu co nejdříve dostanu a zadaří se.

[3]: Hihi, není zač. :-D

Na nějaké dýňové chlebíčky jsem taky koukala, mám toho letos v plánu tolik, že jsem na sebe docela zvědavá!

6 lucilestrange | Web | 1. října 2017 v 20:10 | Reagovat

[4]: Věř mi, že lžička chia semínek se v lívancích doslova ztratí... Takže nevím, čemu ti tam vyloženě vadí, ale můžeš ji vynechat. Já ji dávám do těst ze zvyku.

7 Tonda | E-mail | Web | 2. října 2017 v 15:48 | Reagovat

Ten recept na lívance je to co jsem už dlouho potřeboval. Yum. Podzim je zkrátka moje oblíbené období a jídla z dýně k tomu taky velmi přispívají. Jelikož polévka je jediné, co zatím umím udělat, se mi tenhle seznam moc hodí a určitě ty recepty zkusím. Skvělý článek, děkuji. :)

8 Veronika | Web | 6. října 2017 v 18:17 | Reagovat

Taky bych mohla z těch vloček projednou neudělat jen ovesnou kaši. Takže to určo vyzkouším. Navíc dýně jsou děsně podzimní. :3

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama