Švestkový "tvarohový" koláč

11. října 2017 v 16:11 | Lucirä |  Recepty
Švestkové koláče jsem nikdy moc nemusela, stejně tak samotná povidla mi nepřišla dobrá. V posledních době se to ale postupně změnilo a v současné době bych se po všem povidlovém utloukla a při představě švestkových buchet se mi zbíhají sliny. Jenomže buchty mi přišly moc složité (a přitom nejsou, já nevím, proč mám furt v hlavě že cokoliv z kynutého těsta je zbytečně složité), a tak jsem udělala další z klasických podzimních koláčů.


Na klasickou koláčovou formu budeme potřebovat:

TĚSTO:

• 180g ovesné mouky
• 1 lžíce jablečného octa
• 30g kokosového oleje
• 1 lžíce chia semínek
• 1/2 lžičky soli
• 1 lžíce sladidla
• 1 lžíce skořice
• 1 sklenice vody


NÁPLŇ

• švestky
• skořice
• třtinový cukr
• citronová šťáva

TVAROH

• 1 balení Tofu Natural
• 1/2 hrnku sojového mléka
• 1/2 hrnku vody
• /2 sáčku vanilkového pudinku

Jdeme na to...

- Korpus je skoro stejný, jako u všech mých koláčů - s tím že vždycky něco vyměním, nahradím a tak podobně experimentuji. U koláčů mám nejradši těsta "lepivá", která v koláčové formě rozprostřu mokrými prsty, než těsta na rozválení. Takže smícháme všechny ingredience v jedné míse a postupně, dle konzistence, přidáváme vodu. Těsto necháme vždycky chviličku odležet, protože ovesné vločky vodu sají. Pokud je moc tuhé, přilijeme ještě trochu vody a opět necháme odležet. Potom lepivé těsto rozprostřeme do koláčové formy.

- Do malého hrnce si dáme vypeckované švestky, podlijeme je trochou vody a přidáme asi lžíci skořice a lžíci třtinového cukru. Já zakápla ještě trochou citronové šťávy. Asi pět minut povaříme. Hotovou švestkovou náplň dáme na rozprostřené těsto.

- Ponorným mixérem vyšleháme na kousky nalámané tofu natural s půl hrnkem vody a mléka (nebo hrnkem jen vody/mléka) a přidáme půl sáčku vanilkového pudinku. Můžeme ještě dosladit, pokud chcete, ale mně velmi chutná ta kombinace nesladkého tofu tvarohu se sladkými švestkami. Tofu tvaroh nalijeme na švestkovou náplň a dáme péct asi na 30 minut do trouby.

Dobrou podzimní chuť!

... a nakonec ještě něco sladšího, než celý tenhle koláč...

 


Komentáře

1 snowy-christmas | E-mail | Web | 11. října 2017 v 16:26 | Reagovat

To vypadá dobře. :) A roztomilá čičiii.

2 Siren | E-mail | Web | 11. října 2017 v 17:05 | Reagovat

No vážně, tebe bych snad chtěla mít doma. Pořád tady dáváš takové dobroty, já nestíhám skoro nic :D. Občas o víkendu něco stihnu ale jinak vůbec.
Moc ráda bych ochutnala. Škoda, že není ještě něco takového , že kdyby sme něco viděli dobrého tak by sme si pro to hrábli do obrazovky .
Jinak ty fotky jsou nejlepší! :) Miluji kočky.

3 Joina | Web | 11. října 2017 v 18:25 | Reagovat

No mňam, tohle je hodně lákavé :)
Krásné podzimní fotky z toho udělané :) :)
Mám takový hlad, ehm chuť, že si to budu muset udělat.

4 secondme | Web | 11. října 2017 v 21:10 | Reagovat

Wohouu, tak to vypadá lahodně! :D :)

5 Sakura Minamino / Tweedledee | E-mail | Web | Čtvrtek v 9:48 | Reagovat

Švestkový koláč jsem měla léta zažitý jen jako kynutý od západočeského prarodičovstva, který byl vždycky hrozně tvrdý a šíleně přeslazený. Doma děláme takový nadýchanější a méně sladký, z těsta z kysané smetany, do kterého se ty švestky částečně zapustí, ještě se to sype kokosem, a je to fakt mňamka. *-* Ale tenhle vypadá taky dobře. :3 Jen škoda, že letos ty švestky vůbec nebyly, prakticky všechno nám opadalo. Včera jsme s mamkou zkusily koupit pár na ochutnání, a byla to jenom hmota prakticky bez chuti. :(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama