"Tvarohový" dýňový koláč s jablky

7. října 2017 v 6:34 | Lucirä |  Recepty
Zase moje nerozhodná povaha měla dilema - jablečný, nebo dýňový koláč? Nemohla jsem se rozhodnout tak dlouho, že mě napadlo upéct švestkový. Ale vzhledem k poslední sklenici dýňového pyré, které potřebovalo zdělat (nenávidím vyhazování potravin, zdělám vždycky všechno do posledního zrnka!), jsem se přeci jen pustila do té dýňové verze. A vlastně i jablkové. Vždyť proč nezakomponovat obojí do jednoho koláče?!

Loni jsem dělala klasický "smetanový" dýňový koláč ve vegan verzi, takže tentokrát jsem chtěla dýňovou vrstvu zkusit trochu jinak - "tvarohově", takže jsem místo rostlinné smetany použila tofu. Vrstva chutnala samozřejmě jinak, lehce "nakysle", jako po opravdovém tvarohu. Až jsem se tomu sama divila! Se sladkými jablíčky mi to přišlo jako skvělá kombinace.Bývala jsem navíc hotovým milovníkem tvarohu, takže mě chuť doslova nadchla.


Na klasickou koláčovou formu budeme potřebovat:

TĚSTO:

• 150g jemných ovesných vloček + 50g ovesné mouky
• 1 sáček vanilkového třtinového cukru
• 1/2 lžičky soli
• 1 lžíce jablečného octa
• 3 lžíce kokosového rozpuštěného oleje
• 1/2 hrnku vody


JABLKOVÁ VRSTVA:

• 3 jablka
• 1/2 sáčku skořicového třtinového cukru

DÝŇOVÁ VRSTVA:

• 1 balení Tofu Natural
• 1 a 1/2 hrnku dýňového pyré
• 4 lžíce dýňového sirupu
• 1/2 sáčku pudinku
• 1/2 lžičky dýňového koření
• 1/2 hrnku vody/rostlinného mléka

NA POSYP:

• zbylého 1/2 sáčku skořicového třtinového cukru

Jdeme na to...

- Do mísy nasypeme ovesné jemné vločky, vanilkový cukr, sůl, lžíci octa a 3 lžíce oleje. Promícháme a tvoříme těsto. Bude dost lepivé, takže postupně přisypáváme ještě ovesnou (nebo jinou) mouku pro lepší zpracování. Až se všechny suroviny spojí v těsto, necháme ho chviličku odležet - ovesné vločky nasají vodu a s těstem se pak bude dát pracovat o něco lépe.

- Mezitím si nakrájíme jablíčka, dáme je do menšího hrnce společně se skořicovým cukrem a krátce povaříme, dokud nezměknou.

- Těsto natlačíme do koláčové formy na pečící papír. Rozválet nepůjde, ale když si budete namáčet prsty, půjde krásně rozprostřít až do okraju. Na rozprostřené těsto dáme zkaramelizovaná povařená jablíčka

- Do mísy dáme dýňové pyré, nalámané tofu natural, 4 lžíce dýňového sirupu a půl sáčku pudinku. Já chtěla použít vanilkový, ale bohužel jsem ho doma neměla, tak posloužil s příchutí lískového oříšku. Můžete použít ale i 20g klasického škrobu. Nakonec přidáme rostlinné mléko nebo vodu a všechny suroviny rozmixujeme do hladkého krému pomocí ponorného mixéru a nalijeme na jablíčka na vrch koláče.

- Koláč můžeme ještě posypat zbylou půlkou sáčku skořicového cukru.

- Pekla jsem asi půl hodinky na 180 stupňů a nechala dopéct ve vypnuté troubě.

.

* Pokud nemáte dýňový sirup a nechce se vám ho dělat, oslaďte dýňovou náplň libovolným sladidlem a přisypejte více dýňového koření.

*Koláč by byl určitě skvělý i s ještě jednou vrstvou ořechovou, což jsem měla původně v plánu, ale neměla jsem na to dostatek času. třeba někdy příště.

* Rostlinné mléko jsem zrovna neměla po ruce, tak jsem do krému dala vodu a i přesto mi moc chutnal. S mlékem bude krém ale určitě krémovější, plnější a lahodnější.
.

Jak na dýňové koření, pyré a sirup se dozvíte na konci tohoto článku
 


Komentáře

1 padesatka | E-mail | Web | 7. října 2017 v 9:36 | Reagovat

Sakra, tady všechny holčiny pečou. Já udělám aspoň klasický švestkový koláč...:)

2 secondme | Web | 7. října 2017 v 10:33 | Reagovat

tak todle vypadá hodně lákavě, vyzkoušim :D

3 Siren | E-mail | Web | 7. října 2017 v 15:28 | Reagovat

Tak tohle mě hodně zaujalo. Máme na zahradě 3 obří dýně a vlastně nevíme co z toho budeme vše vařit. Chtěla jsem udělat nějaký koláč a tvoje verze se mi moc líbí + ty jablka. Na Halloween to asi vyzkouším ! Děkuji za inspiraci :)

4 Lucirä | Web | 7. října 2017 v 16:42 | Reagovat

[1]: Hehe, já jsem se nějak rozpekla v posledních dnech. :-) švestkový mám v plánu zítra.

[3]: [2]: To moc ráda slyším. :-)

5 Hemitson | Web | 8. října 2017 v 14:25 | Reagovat

Vypadá to velice chutně. Letos na podzim mám v plánu vyzkoušet hodně jídel/nápojů z dýně, tak si určitě zapisuju! :)

6 Lucirä | 9. října 2017 v 8:28 | Reagovat

[5]: Taky jsem se do toho letos opřela! :-) A tenhle koláč mi zachutnal tolik (třetí den byl snad úúúplně nejlepší), že ho musím upéct znovu. Tak ať se podaří, pokud budeš zkoušet!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama